Физици направиха триизмерна рентгенова снимка на вирус


Учени от САЩ успяха да направят първата 3D снимка на вирус.

Двуизмерните снимки на малки биочастици, като вирусите, отдавна не са проблем за съвременните технологии. При тях през организма минава изключително ярък сноп рентгенови лъчи, учените записват пречупването му след преминаване през обекта и така получават моментна снимка.

За триизмерните снимки обаче са необходими множество двуизмерни такива. Именно тук доскоро се криеше и проблема – учените не знаеха каква е била ориентацията на частицата в пространството при заснемането на всяка една снимка. Сега обаче този проблем е решен.

Учените са работили върху специфичен алгоритъм описан още през 2009. След усъвършенстването му, те вече могат да извлекат информация за ориентацията на частицата в пространството, на база данните за пречупването на рентгеновия лъч.

Първите им опити са успешни, както е демонстрирано от изображението по-долу. Това е първото 3D  изображение на вирус, показващо едновременно и формата и вътрешната му структура.

73a9fd8b-46c0-4099-bef2-bb6e254f9946

Заснетия вирус е mimivirus – незаразен и доста голям вирус.  Учените обаче са убедени, че ще могат да използват техниката, за да изучават и много по-малки вируси, включително на грип, херпес и ХИВ.

Източник: http://physics.aps.org/articles/v8/19

Снимка: T. Ekeberg

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори