Учени успяха да превърнат CO2 в метанол директно от въздуха


За първи път учени демонстрираха, че вече могат уловят въглероден двуокис директно от въздуха и да го превърнат в метанол. Той на своя страна е готова суровина за гориво, за производство на пластмаса или като помощно вещество за съхраняване на водород в горивни клетки.

Макар самото превръщане на CO2 в CH3OH (метанол) да не е нищо ново, това, което спъваше до момента учените, беше липсата на подходящ катализатор, който да ускори процеса. Допълнителна трудност беше и условието той да може да издържа на относително високите температури от около 150 градуса по Целзий, необходими за протичането на трансформацията.

Оказва се, че редкият метал рутений е бил катализатора, от който са се нуждаели през цялото време. Той без проблем понася високата температура, ускорява процеса на превръщане на  CO2 в CH3OH и с него се постигат впечатляващите 79% превръщане на уловения CO2 в готов за употреба метанол.

ja-2015-12354b_0007

Учените не гледат на изобретението си като основание човечеството да продължава смело да отделя парникови газове в атмосферата. Те виждат в него начин да подпомогнем изчистването ѝ от излишъците CO2 и връщане на естествения баланс. А няма нищо лошо ако в процеса на почистване, се сдобием с ценна суровина, която може да ни е от полза…

Източник и снимка: http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jacs.5b12354

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори