Учени успяха да добият кръв от динозавър!


В известната книга „Юрски парк“ и още по-известния едноименен филм, учените извличаха ДНК на динозаври от кръвта на кръвосмучещ комар, пленен в кехлибар. За пореден път науката обаче надмина киното – учени откриха, както по всичко изглежда, истинска динозавърска кръв и в обикновена вкаменена кост!

Откритите кръвни телца и колаген са на растителнояден динозавър, наречен Chasmosaurus, живял преди 75 милиона години. Те едва ли съдържат ДНК, но подсказват, че такава може би може да бъде получена от по-добре съхранени кости.

2--chasmosaurus

Кръвните телца са открити с помощта на медицинска техника, използваща фокусиран йонен лъч, който се използва за проучване на това, как кръвните клетки се калцират и този процес води да инфаркт.

ImageJ=1.46r

ImageJ=1.46r

 

ImageJ=1.46r

ImageJ=1.46r

Използвайки тази техника, учените са взели фрагменти от костите. Получените образци са изследвани с техника, наречена масспектрометрия и за изненада на учените спектъра им е много подобен на една от днешните птици и по-точно – емуто.

Благодарение на това откритие учените ще могат да получат допълнителни знания за физиологията и поведението на динозаврите.

Източник: http://www.newscientist.com/article/dn27687-dinosaur-blood-cells-extracted-from-75millionyearold-fossil.html

Снимка: Lida Xing и Yi Liu, Discovery News

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори