Учени създадоха първият в света бял лазер


Макар лазерите да са изобретени преди повече 50 години, досега никой не беше успял да създаде бял лазер. Но сега учени от Щатският университет в Аризона направиха точно това. Те демонстрираха, че полупроводниковите лазери могат да излъчват в целия видим спектър на светлината – необходима предпоставка за получаването на бял лазер.

Учените са създали полупроводников лист с наноразмер – едва 1/5 от дебелината на човешки косъм. Листът от своя страна е дебелина 1/1000 от тази на човешки косъм. Върху него има разположени три успоредни сегмента, всеки един от които може да излъчва в червено, зелено и синьо. Когато общото излъчване на трите елемента се слее, се получава белия цвят.

Технологичното постижение е много важно, защото то може да направи лазерите още по-полезни в бита и комуникациите. Белите лазери могат да заменят LED (светодиодите) в дисплеи като компютърните или телевизионните. Те са по-ярки, покриват 70% повече цветове и са по-енергийноефективни.

Друго тяхно приложение, което може да промени бита, е използването им едновременно като източници на осветление и комуникация. В момента вече се разработва нов стандарт, наречен Li-Fi (светлинна комуникация), който използва на безжична комуникация, базирана на светлинни, вместо на радиовълни. Чрез него информацията може да се предава до 10 пъти по-бързо отколкото чрез Wi-Fi.

Източник: https://asunews.asu.edu/20150728-worlds-first-white-laser#

Снимка: ASU/Nature Nanotechnology

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори