Учени създадоха напълно развити сперматозоиди в лабораторни условия


Френски учени обявиха, че са успели да създадат напълно развити човешки сперматозоиди в лабораторни условия. Пробивът обещава голяма промяна при борбата с мъжката импотентност.

Учените докладват, че получените клетки са неотличими от тези, които естествено се създават при здрави мъже. Нещо повече, те очакват, че технологията може да започне да се прилага реално в практиката в рамките на само 4 години.

За да постигнат този впечатляващ резултат учените са използвали зародишни клетки от импотентни  мъже. Тези клетки са поставени в биореактор, където са развити до пълноценни сперматозоиди. Преди да се стигне до опити с човешки клетки, са извършени успешни опити с лабораторни плъхове и маймуни.

Все пак, постижението все още не е официално признато, тъй като в момента тече проверката му преди да се публикува в научно издание.  Учените обаче а сигурни в постижението си и не очакват изненади по време на проверката.

Ако обявения пробив е изчерпателно документиран и издържи всички строги научни проверки, то той действително ще донесе огромна промяна в животите на огромен брой мъже.

Източник: http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/11878644/Scientists-claim-to-have-grown-sperm-in-test-tubes.html

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори