Учени създадоха най-тъмният материал


Преди около 2 години компанията Surrey NanoSystems създаде уникален материал, който нарече Vantablack. Той беше уникален с това, че поглъща 99.96% от светлината, попадаща върху него! Това е толкова черно, че очите ни просто остават безпомощни да открият каквото и да било отражение или форми скрити в него. Убедете се сами!

А сега от компанията обявиха, че са създали дори по-тъмен вариант на Vantablack! Колко по-тъмен? Всъщност… не може да се каже, защото дори най-чувствителните спектрометри остават безпомощни! Вижте демонстрация на червен лазер, излъчен към новото поколение Vantablack:

Ултратъмният материал се създава от вертикално ориентирани въглеродни нанотръби. Когато светлината попадне върху тях, вместо да се отрази, тя се оказва заключена в тръбите и се превръща в топлинна енергия.

Част от бъдещите приложения на Vantablack, са използването му във военното дело при stealth технологиите; при създаването на телескопи, като тъмно покритие в тях, позволяващо им да се намалят отраженията и по този начин да се вижда по-надалеч; при слънчевите панели, за увеличаване абсорбирането на топлината и др.

Източник: http://www.engadget.com/2016/03/05/vantablack-2/

Снимка: Wikipedia

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори