Учени спряха процесът на стареене в червеи


Ще можем ли един ден да избегнем напълно старостта? Това може би само изглежда невъзможно – учени от Northwestern University в САЩ успяха да изключат „генетичния ключ“, който активира процесите на остаряване – в червеи от вида C. elegans.

Макар да има много различия между червей и човек, основните биологични принципи са същите и резултатите от новите изследвания може да се окажат полезни в борбата със старостта и да доведат ако не до пълното ѝ елиминиране, то поне до по-дългото ѝ отлагане.

Изследванията са показали, че когато червеите достигнат полова зрелост, в тях се задейства единичен генетичен ключ, след който клетките в тялото му постепенно започват да влошават състоянието си – жизненоважните протеини не са сгънати и функционални. Когато учените блокирали този генетичен ключ, те установили, че клетките на червея запазват предишното си здраво състояние и функционират добре, както и преди.

Изследването е важно с това, че показва, че остаряването не е следствие на поредица от различни събития, а се причинява от точно определен сигнал в тялото. Можем само да се надяваме, че учените ще успеят да го разгадаят, изучат и блокират скоро…

Източник: http://www.cell.com/molecular-cell/abstract/S1097-2765%2815%2900499-2

Снимка: Wikipedia

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори