Учени сложиха 3D очила… на богомолка, за да тестват зрението ѝ


Учени от Университетът в Нюкасъл извършиха интересен експеримент, с който доказаха, че насекомите има стереоскопично зрение. Те поставиха 3D очила на богомолка, за да докажат твърдението си.

kb30mr5ezugbuqti4x20

Проведеният експеримент е бил следният. Първо, учените са поставили 2 цветни лещи, по една на всяко око на насекомото. По този начин са дали „очила“ на богомолката, подобни на старите анаглифни 3D очила. Тъй като богомолката не възприема много добре червения цвят, лещите са били в син и зелен цвят. След това, учените са поставили богомолката на малка платформа, срещу която, на достатъчно разстояние, че да е извън обхвата на предните ѝ крайници, са показали изображение на тъмен, подобен на плячка обект, стоящ на светъл фон.

qwbpuxwrpysm1zqnznnj

 

Когато изображението е било двуизмерно, богомолката ясно е възприемала, че обекта е извън обхват и не е правила опити да го нападне. Но когато ѝ е показано 3D изображение, тя е правила опити да го сграбчи. Това ясно показва, че както и хората, и тя е виждала как плячката ѝ се „показва“ извън екрана, изглеждайки по-близо до нея.

Изследвания като това, ще позволят на учените да разгадаят как и кога в процеса на еволюцията и хората са се сдобили със стереоскопично зрение. А междувременно ще ни осигуряват и забавни изображения, като това:

rqtcf2kj9j3o4cwf0xct

Източник: http://www.nature.com/articles/srep18718#ref21

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори