Учени променят геномът на прасета, за да ги превърнат в перфектни донори на човешки органи


Анатомичните сходства между хората и свинете отдавна са известни. На теория това ги прави обещаващи донори на органи. Но по пътя към осъществяване на това има пречки. Най-голямата от тях, е опасността в трансплантираните органи да се активират свинските ендогенни вируси – нещо, което може да доведе до непредвидени и тежки усложнения. Не по-малък проблем е и имунната реакция на тялото срещу чуждите органи.Но сега учените са на път да решат тези проблеми окончателно.

Учени от Харвард, съобщиха, че са успели да деактивират 62 свински ендогенни вируса в свински ембриони, като са използвали техниката, наречена CRISPR/Cas9.

Техниката съществува само от няколко години, когато учените откриха, че някои бактерии притежават своеобразен механизъм, чрез който могат „в движение“ да си изработват имунитет срещу досега непознати за тях заболявания. Точно тези бактерии, с помощта на специален белтък, биват използвани като инструмент, чрез който отделни части от генома могат да бъдат премествани, пререждани или премахвани, с цел добавяне на нови биологични черти или премахването на такива.

Освен това, учените са успели да решат и другия важен проблем, а именно – отхвърлянето на новите органи. Това е постигнато чрез промяната на над 20 гена, за които е известно, че произвеждат протеини, предизвикващи остра имунна реакция.

Постигнатият напредък е в състояние да се окаже от огромна важност в бъдеще и да спаси голям брой човешки животи.

Източник: http://phys.org/news/2015-10-massively-genome-pigs-human-donors.html

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори