Учени потвърдиха засичането на гравитационните вълни, описани теоретично преди 100 години от Айнщайн!


Учени от Лазерната интерферометрична обсерватория за гравитационни вълни (LIGO), в САЩ, обявиха едно от най-големите открития във физиката, правени досега – засичането на гравитационни вълни!

Преди 100 години Айнщайн  в своята „Теория на относителността“за първи път допуска, че високоенергийните космически събития, като избухващи звезди, превръщащи се в свръхнови, сблъсък между много масивни звезди и други подобни, ще предизвикат вълнение в самата тъкан на време-пространството на Вселената. Разпространявайки се все по-надалеч и надалеч тези гравитационни вълни ще предизвикват микроскопични колебания в самите атоми, изграждащи познатата ни материя.

r1jpuibgmqiqqdncxwgp

Макар да бяха описани на теория, практическото засичане на тези вълни се оказа 100 годишен проблем за учените. Основната трудност е, че самите колебания са толкова неимоверно микроскопични, че дълго време учените просто не разполагаха с достатъчно фини измервателни уреди, чрез които да потвърдят съществуването на гравитационните вълни. Сега обаче, благодарение на LIGO, това стана факт.

За засичането на гравитационните вълни са използвани два лазера, във Вашингтон и Луизиана и са наблюдавани колебанията на лъчите им с точност до 10 000 пъти по-малка от големината на протон. Засечените по този начин гравитационни вълни идват от сблъсъка между две 30 пъти по-масивни от Слънцето черни дупки, намиращи се на 1.3 милиарда светлинни години от нас.

Експерименталното потвърждение на гравитационните вълни се определя като едно от най-важните открития във физиката изобщо. Развитието на технологията ще позволи на учените да изучават космоса както никога досега. Текущо цялото ни знание за космоса се основава на наблюдение чрез електромагнитни вълни – радио вълни, видима и инфрачервена светлина, гама и рентгенови лъчи. Всички те обаче при пътуването си до нас, са подложени на промени от външната среда. А някои космически обекти, като черните дупки например, почти не излъчват никакви лъчи, което прави наблюдението им трудно или невъзможно. Гравитационните вълни обаче нямат тези недостатъци, което означава, че чрез тях учените ще могат да изучават Вселената и миналото ѝ в много по-големи подробности.

Живеем във вълнуващи времена!

Източник: http://journals.aps.org/prl/abstract/10.1103/PhysRevLett.116.061102#fulltext

Снимки: NASA

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори