Учени постигнаха регенерация на крайник при жаба


По света има милиони пациенти, които са загубили един или повече крайника по различни причини — от тежки инциденти, до усложнения при заболявания. За тях възможността за естествена регенерация на изгубения крайник остава нещо, ограничено единствено във сферата на научната фантастика. Но ново изследване прави първа стъпка към превръщането на това в реалност.

В рамките на иновативни експерименти учените са успели да предизвикат естествена регенерация на ампутирани крайници при възрастни жаби, които нямат естествената способност за подобно нещо.

В животинското царство способността за естествена регенерация на по-сложни части от тялото притежават малко на брой създания, сред които някои влечуги, раци, морски звезди и саламандри.

По време на експериментите учените са предизвикали процес на естествена регенерация, като са поставили на отрязания крайник капсула, съдържаща коктейл от 5 различни лекарства. Така поставената капсула е престояла 24 часа. Това се оказва достатъчно за да се предизвикат регенеративни процеси, които 18 месеца по-късно водят до израстване на функциониращ крайник!

Отделните лекарства в капсулата имат различно предназначение – потискане на възпалението, потискане на производството на колаген (за да се предотврати появата на белези), ускоряване растежа на нови нервни влакна, кръвоносни съдове и мускули.

Различните жаби, използвани в експеримента се възстановяват в различна степен, но всичките имат почти напълно възстановен крайник след около 18 месеца, реагиращ на стимули и готов за използване при плуване във вода.

Това изследване, както и основаващите се на него в бъдеще, могат да се окажат основата, върху която един ден да се създаде възможно най-ефективното лечение при изгубен крайник — пълното му възстановяване.


Източник и снимки: ScienceAdvances

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори