Учени откриха връзка между фитнес добавките и рака на тестисите


Мъжете, приемащи фитнес добавки като креатин или андростендион, са подложени на  177% по-висок риск от развиване на рак на тестисите, установи ново изследване. И рискът става дори по-висок, ако тези добавки се приемат от младежка възраст и ако се комбинират различни добавки от подобен тип.

Изследването е проведено в САЩ, където данните показват, че спрямо 70-те години на миналия век, този вид рак се е увеличил над 1.5 пъти. Изследването е предизвикано от по-предни данни, които са загатвали за възможна връзка между въвеждането на андростендион в организма и възникването и развитието на рак на тестисите.

В рамките на изследването са изучени около 900 човека. Първоначалните данни показват, че спрямо тези, които не вземат, хората, вземащи фитнес добавки за увеличаване на мускулната маса, са с 65% по-застрашени. Процентът обаче стига до 177, ако се комбинират повече добавки и началното им приемане е започнало преди 25-годишна възраст.Изследването не е окончателно и ще са необходими още допълнителни изследвания, за да е сигурна връзката между фитнес добавките и този вид рак. Но при всички случаи данните са достатъчно сериозни, за да се замисли човек дали няколко сантиметра по-голяма обиколка на бицепса си струва риска…Източник: http://www.sciencealert.com/uh-oh-scientists-find-link-between-muscle-building-supplements-and-testicular-cancerСнимка: NYT

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори