Учени откриха важни гени, свързани с развитието на Диабет 1


Учени от Университета във Флорида, в сътрудничество с Масачузетския технологичен институт и университетите Харвард и Кеймбридж,  направиха пробив в изучаването на Диабет 1. Те успяха да открият и изолират гените, които играят роля за възникването и развитието на болестта.

В рамките на изследването, учените са анализирали геномите на 27 000 души. Част от тях са били болни от Диабет 1, а други – не. Целта е била да сравнят геномите на здравите и страдащите от заболяването и да открият онези индивидуални разлики, на които се дължи то.

В процеса на работа те са претърсили 200 000 възможни местоположения в генома, в които може да се крият гените, на които се дължи Диабет 1. Чрез техника за фино описание на генома, в някои от областите му те са установили и са свели избора само до няколко отделни вариации, за които се счита, че причиняват това заболяване.

Според учените, това драстично ще подобри откриването и третирането на Диабет 1. Този вид диабет възниква, когато имунната система убива клетките, произвеждащи инсулин, които се намират в панкреаса. Учените не са сигурни точно какво причинява болестта и я отдават на комбинацията от генетични дефекти и влиянието на околната среда.

Новите данни ще са от полза и за борбата с други автоимунни заболявания и ще помогнат в създаването на адекватни средства за борбата с тях и дори за самото им предотвратяване.

Източник: http://news.ufl.edu/archive/2015/03/genetics-breakthrough-by-group-that-includes-university-of-florida-expert-will-boost-diabetes-research-.html

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори