Учени осъществиха безжичен пренос на електроенергия!


Японски учени успяха безжично и с висока точност да осъществят безжичен пренос на електроенергия. Това е постижение, което има потенциала да промени генерирането и преноса на електроненергия и един ден да ни позволи директно да излъчваме енергия от големи слънчеви панели в космоса, към повърхността на Земята.

Постижението е дело на японската космическа агенция (JAXA), която от години работи по създаването на електроцентрала намираща се в орбита. Учените са съобщили, че чрез микровълни, са успели да осигурят безжично мощност от 1.8 киловата, на разстояние от 55 метра, при това с голяма прецизност.

Крайната цел на (JAXA) е да изведе слънчеви сателити в орбита на 36 000 км. над Земята. Там те ще поемат слънчевата светлина, ще генерират електроенергия и чрез специални антени ще я изпращат към повърхността на планетата. Смел план, който със сигурност би се харесал на Никола Тесла…

https://www.youtube.com/watch?v=D56vRfv71OA

Въпреки, че това е само първа стъпка съм постигането на тази цел и може да минат десетилетия, преди да се осъществи, то постижението си остава изключително важна първа стъпка. Още повече, че в по-малък мащаб е възможно технологията да се използва и тук, на Земята за пренос на електроенергия на по-малки разстояния.

Източник: http://phys.org/news/2015-03-japan-space-scientists-wireless-energy.html

Снимка: AFP

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори