Учени обърнаха бактериалната устойчивост към антибиотиците


Съвсем наскоро Световната здравна организация алармира, че света започва да губи войната с бактериите, устойчиви на антибиотици. В светлината на това, възможността тази устойчивост да бъде неутрализирана, както сочат резултати от ново изследване, е меко казано от голямо значение.

Учени от САЩ съобщиха, че са открили как да върнат вече устойчив на антибиотици щам бактерии към началното им състояние, при което антибиотиците им въздействат. Чрез тестове те са успели да върнат назад еволюцията на бактериите и да ги направят уязвими за 15 различни широкоразпространени антибиотика, включително пеницилин.

За да постигнат този успех учените са комбинирали лабораторни експерименти с математика и компютърни технологии.

Първо те са създали бактерии, които след това са подложили на въздействието на 15-те антибиотика. По време на този процес, те са записвали степента им на нарастване. След това са изчислили вероятния брой мутации, които са необходими за да се върнат бактериите в безвредното им състояние. На база изчисленията, те са редували различните антибиотици върху бактериите в последователност, която да предизвика необходимите мутации.

Веднъж доказали ефективността на този метод, учените се стремят към следваща фаза, при която може да се положи началото на клинични тестове. Напредъкът в тази област дава надежда, че може би няма да е необходимо постоянно да се търсят нови и нови антибиотици, ако вместо това има предварително изготвена стратегия на използването на вече съществуващите.

Източник: http://medicalxpress.com/news/2015-05-scientists-reverse-bacterial-resistance-antibiotics.html

Снимка: Pixabay

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори