Учени може би за първи път засякоха гравитационни вълни!


От няколко дни в научните общности упорито се носят слухове, че учените най-накрая са успели да засекат изплъзващите им се вече от 100 години, теоретично предсказани гравитационни вълни.

Те за първи път са описани през 1916, когато Алберт Айнщайн издава своята Теория на относителността. Ключовото в нея е въвеждането  на понятието пространство-време, обединяващо трите ни известни физически измерения с времето, като четвърто, както и това, че пространство-времето се влияе от масата на телата.

Ако опростено си представим тъканта на Вселената като огромно парче плат или гумен лист, то е лесно да си представим и че всеки път, когато поставим обект върху това парче, то в зависимост от това, колко тежък е той, листът се деформира. Именно това, но в много по-сложен, четириизмерен вид описва математически Айнщайн.

Тъй като във Вселената има обекти с невъобразимо чудовищна маса (като например, черни дупки), то логично е да се допусне, че тяхното влияние върху тъканта на пространство-времето ще е достатъчно голямо, че да се предадат своеобразни „вълнички“ – малки флуктуации в него, които да се разпространят надалеч. Именно тях искат да засекат учените.

d3edio7vdkdifjh9il4c

Защо това е важно, ще попитате? Какво толкова, ако наистина са успели да открият тези вълни? Отговорът е – ГОЛЯМА РАБОТА Е!

Ако съществуването на гравитационните вълни бъде потвърдено експериментално, то изведнъж мирогледа ни за Вселената може да се разшири като с магическа пръчка. Причината за това е, че съгласно теоретичните модели, гравитационните вълни минават с лекота и в най-непристъпните и тъмни части от Вселената. А тези части понастоящем изпълват над 90% от Вселената ни, в която видимата обикновено материя е само няколко процента. Какви ли нови и непознати обекти и загадки ни чакат там? Може би е дошло времето да разберем!

За откриването на гравитационните вълни се използват т. нар. интерферометри – свръхчувствителни инструменти (наземни или космически). Те работят, като се използват няколко обекта с определена маса, много отдалечени един от друг. С помощта на лазери, разстоянието между тях се измерва неспирно и се следи дали разстоянието между тях няма да се промени. Ако подобна промяна бъде засечена и не се дължи на измервателна грешка или друго външно влияние, то това ще означава че е засечена гравитационна вълна.

Такива инструменти трябва да бъдат невероятно чувствителни. Теоретичните разработки сочат, че големината на гравитационна вълна, достигнала Земята ще е милиардна част от диаметъра на атом!!!

Учени като Лорънс Краус, един от водещите в областта на теоретичната физика, твърдят, че детекторът LIGO (САЩ), който неотдавна е претърпял сериозно надграждане, е засякъл първата гравитационна вълна.

Ако това бъде потвърдено и от други независими и официални източници, ще може да се каже, че вече имаме първото наистина значимо научно откритие за 2016!

Снимка: Werner Benger / Wikimedia

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори