Учени използват играта Майнкрафт, за да обучават изкуствен интелект


Изследователи от Microsoft, обявиха интересна разработка, свързана с обучението на изкуствен интелект (ИИ), който да може да се оправя сам в условията на динамично променяща се среда.

В рамките на проекта, наречен AIX, учените използват изключително популярната компютърна игра Майнкрафт, за да осигурява виртуална среда за обучението на ИИ. По този начин се спестяват средства, време и нелеки организационни дейности, които иначе биха били необходими, за да може да се провеждат експерименти в реалния свят, чрез използването на робот.

Майнкрафт е конструктивна игра, която посредством относително опростена графика, донякъде напомняща строителните блокчета на конструктор, позволява на играчите да създават най-разнообразни конструкции, да взаимодействат с околния свят и да оцеляват в една постоянно променяща се обстановка.

2016-03-20_22.30.53

Проектът AIX използва играта за да създава разнообразни терени, в които ИИ може да се учи. Понастоящем учените му поставят задачи, като например да открие най-високия връх и да се покатери отгоре му.

При „раждането“ си в един такъв свят ИИ не знае абсолютно нищо за него. Учейки се опита си, той научава за цикъла ден-нощ; за представляващите опасност образувания по терена; за това, че ако ще търси най-висока точка, е добре да се изкачва, а не да се спуска и още, и още.

Ключовото тук е, че ИИ не е предварително програмиран, а постепенно се самообучава, на база вече преживяното.

И това е само началото. Учените обещават, че през лятото ще направят разработките по този проект свободно достъпни. Ако това стане, всеки специалист или дори компютърен ентусиаст с интереси в областта на ИИ ще може да даде своя принос в развитието му.

Източник: http://blogs.microsoft.com/next/2016/03/13/project-aix-using-minecraft-build-intelligent-technology/

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори