Учени за първи път използваха кожни клетки, за да излекуват частична слепота!


Японски учени обявиха, че успешно са използвали кожни клетки, за да излекуват частична слепота!

Пациентката, получила лечението, е 70-годишна жена, страдаща от свързана с възрастта макулна дегенерация.

Макулата е централната част на ретината, позволяваща ни да виждаме дребните детайли от заобикалящия свят. При макулната дегенерация, която досега беше неизлечимо заболяване, увреждането на макулата води до силно нарушаване на централното зрение. Макар заболяването обикновено да не води до пълна слепота, страдащите от него са със силно намалени възможности да гледат наблизо и надалеч, както и да извършват обикновени дейности, като да четат или шофират.

При иновативната операция учените са взели няколко милиметра кожа от ръката на пациентката. След това са препрограмирали кожните клетки в индуцирани плурипотентни стволови клетки. Те имат способността да се превърнат в почти всеки вид клетки, изграждащи телата ни.

В конкретния случай стволовите клетки са били превърнати в ретинална тъкан, от която е получен тънък слой, имплантиран зад ретината на пациента. Ретиналната тъкан е приета от организма и лекарите, както и самата пациентка съобщават, че зрението ѝ вече е частично възстановено, спрямо състоянието от преди 2 години.

Източник: http://www.sciencealert.com/japanese-scientists-have-used-skin-cells-to-restore-a-patient-s-vision-for-the-first-time

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори