Учените създадоха алгоритъм, който се учи бързо като човек


Учени демонстрираха нов алгоритъм за машинно обучение, драстично съкращаващ времето и количеството информация, които са необходими на един изкуствен интелект (ИИ), за да придобие нови умения. Последиците му върху развитието и навлизането на ИИ в живота ни, може да са значителни.

При създаването на новият алгоритъм, учените са използвали метода на реверсивно инженерство, за да имитират начина, по който хората научават нова информация. Когато се сблъскат с необходимостта да усвоят нов език, нови символи или работа с нови инструменти, хората обикновено правят няколко повторения, които са им достатъчни, за да схванат основата и след това да доразвиват уменията си. При машините досега не беше така. Всяко ново умение трябваше да им се повтаря стотици, понякога хиляди пъти, изпипано в най-малката подробност. Но това вече не е необходимо – с помощта на новия алгоритъм, при проведена демонстрация ИИ се справя със същата бързина и точност при усвояване умението да пише нови символи, както и хората.

Чрез използването на метод за обучение, наречен Бейсова програма, учените са създали алгоритъм, който успява да се самопрограмира, като създава нов код, чрез който да повтаря нови визуални символи. Вместо механично да повтаря нов символ до последната подробност, новия алгоритъм позволява на ИИ всеки път да го чертае по леко различаващ се от преди начин. По този начин се създава „генеративен модел“, чрез който машината научава как трябва да изглежда символа, вместо просто му прави неосъзнато копие.

При проведените опити учените са възложили на контролна група хора и на ИИ да се научат да изписват 1600 вида нови символи, избрани от 50 различни езика, включително от древни или измислени в някои филми. След приключването на теста, резултатите са подложени на визуален тест на Тюринг. При него, резултатите и на хората и на машината се показват на незапозната с експеримента група хора. Ако участниците в нея не могат да различат човешкия от машинния резултат, се приема, че новия алгоритъм е дал на машината желаните човешки умения. И именно такъв е бил резултатът от проведените тестове.

ai_drawing

Резултатът е важен и несъмнено ще намери приложение в ежедневието ни, в което все по-често прибягваме да използването на услуги, зад които явно или скрито стоят системи с елементи на ИИ.

Източник: http://www.nyu.edu/about/news-publications/news/2015/12/10/scientists-teach-machines-to-learn-like-humans.html

Снимка: Universal Pictures International

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори