Учените откриха ключа към спиране разпространението на вирусите


Настинка, ебола, хепатит C, ХИВ, детски паралич – общото между всички тези заболявания е, че се причиняват от т. нар. РНК вируси. Те използват РНК (рибонуклеинова киселина), вместо ДНК, за да предават генетичния си материал и да се размножават. РНК вирусите са едни от най-простите вируси, вероятно първите възникнали в процеса на еволюция и са невероятно ефективни. Но учените са на път да сложат край на терора им над нас.

Екипи учени от  университетите в Лийдс и Йорк откриха специфичния генетичен код, скрит в РНК-то на този тип вируси, съдържащ инструкциите за репликирането им. „Заглушаването“ му ефективно ще попречи на вируса да се развие и зарази организма.

Първите успехи са отбелязани през 2012, но е било необходимо време, за да бъде разгадан механизма на предаване на генетичната информация чрез отделни молекули. Чрез наблюдения на ниво единични молекули, учените забелязали възможността на вируса да побере ядрото си във външната си обвивка. А това не е лесен процес – ядрото му трябва да бъде сгънато по особено прецизен начин, за да се вмести точно във формата на външната обвивка, покрита със защитен протеинов слой. Въпреки това вирусите успяват да се справят за милисекунди. Но как?

Тук на помощ се притекъл екип от математици, които трябвало да открият алгоритмите, с които да прочетат онази закодирана част от кода в РНК, която съдържа точно тези инструкции за сгъване на ядрото на вируса. Те създали различни компютърни модели, с които да улеснят разбиването на генетичния код. Усилията и най-сетне са увенчани с успех.

Вече е възможно не само да бъдат засечени тези специфични инструкции, скрити в генома, но учените разполагат и със знанията как те могат да бъдат заглушени чрез създаването на специални молекули, които да променят кода така, че да стане неефективен. По този начин вирусът няма да може да се размножава.

Екипът планира да започне тестове с лабораторни животни. При успех, техниката ще бъде усъвършенствана и ще бъде приложена и при хората.

Източник: http://www.pnas.org/content/early/2015/01/28/1420812112.abstract

Снимка: http://www.virology.wisc.edu

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори