Обърнаха процесите на стареене при мишки


Изследователи от Института Salk, съвместно с биотехнологичната компания Genentech демонстрираха техника, чрез която успешно обърнаха процесите на стареене при мишки на средна и напреднала възраст, като частично „занулиха“ клетките им към по-ранно състояние. При това без да се наблюдават нежелани странични ефекти и здравни рискове.

Учените са прибегнали до добавянето специална група молекули, които могат да въздействат на т. нар. епигенетични маркери – специфични модели на химикали по продължение на ДНК, които се различават при млад и стар организъм. Добавяйки новата група молекули учените са били в състояние да възстановят тези маркери до състоянието, в което са при по-млад организъм, което от своя страна води до превръщане на част от възрастните клетки обратно в стволови.

В рамките на проучването една група мишки са получавали редовна доза от специалните молекули от 15-месечна възраст до 22-месечна възраст, което приблизително съответства на 50-70-годишна възраст при хората. Друга група е третирана от 12 до 22 месеца, което е равносилно на възраст от 35 до 70 години при хората. Трета група е била лекувана само един месец на 25 месеца, което съответства на 80-годишна възраст при хората.

Резултатите показват, че в сравнение с контролните животни, тези получили специалното третиране в много отношения са имали епигенетичните признаци на по-млади животни. Така например органи като бъбреците и кожата са функционирали като при по-млад организъм.

Това подмладяване е най-добре изразено при 7- и 10-месечно третираните групи и почти отсъства при тази, получила само едномесечно лечение.

Учените са обърнали специално внимание и на това, дали при третираните животни има настъпили неблагоприятни кръвни или неврологични отклонения, както и ракови заболявания, но такива не са открити при нито едно животно.

Бъдещото разгръщане на подобни изследвания и установяване до каква степен такива резултати са валидни и за хората, е в състояние да отвори пътя към третирането на старостта като нищо повече от заболяване, което може да бъде преборено или поне забавено.


Източник: Nature Aging

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори