Уникална операция по едновременна трансплантация на лице и ръце


Джо ДиМео, на 22 г., от Ню Джърси, САЩ,  стана първия човек в света, успешно преминал през едновременна трансплантация на лице и ръце. Половин година след операцията той вече е способен да говори, намига, да се усмихва и активно да използва ръцете си.

През 2018 г. ДиМео претърпява тежка автомобилна катастрофа, която го оставя с 80% изгаряния и други тежки увреждания. В резултат на това той прекарва месеци в принудителна кома, през което време лекарите извършват множество възстановителни операции и присаждания на кожа. Всички техни усилия обаче не са достатъчни, за да може пациентът да възстанови напълно зрението и да използва отново ръцете си. Това поставя началото на двугодишна подготовка за уникалната операция.

Операцията е извършена в средата на август 2020 г. Тя продължава 23 часа, през които екип хирурзи ампутират обгорелите му ръце до средата на предмишницата, след което присаждат нови, свързвайки  отново нерви, кръвоносни съдове и десетки сухожилия. Едновременно с това те правят и трансплантация на лицето му, включваща чело, вежди, нос, клепачи, устни, двете уши и лицеви кости. В операцията са ангажирани над 140 човека.

През изминалите вече 6 месеца от операцията, ДиМео няма признаци на отхвърляне на новите си ръце или лице. Същевременно той преминава през интензивни възстановителни процедури, включващи физическа, професионална и логопедична терапия.

Операции като тази наистина показват върховете, до които достига съвременната медицина.


Източник и снимки: AP News

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори