Уникален поглед към периодичната таблица показва произхода на елементите


„Всеки атом в тялото ви е дошъл от избухнала звезда. И атомите в лявата ви ръка вероятно са от различна звезда от тези в дясната. Това наистина е най-поетичното нещо, което знам за физиката. Всички вие сте звезден прах. Нямаше да сте тук ако звездите не бяха избухнали. Защото елементите, въглерода, водорода, кислорода, желязото, всички важни за еволюцията неща, не са създадени в началото на времето. Създадени са в ядрените пещи на звездите…“ 

Горните думи на теоретичния физик Лорънс М. Краус са красиви, вдъхновяващи и показват дълбоката връзка, която имаме с природата и космоса. А сега астрономът Jennifer A. Johnson, от щатския университет в Охайо  ги онагледи, като създаде вариант на периодичната таблица, показващ произхода на елементите.

 

Периодичната таблица сочи 6 източника на материалния свят около нас, включително и на собствените ни тела – ядрен синтез в момента на възникването на Вселената; чудовищните сливания на невероятно плътните неутронни звезди; краят на жизнения цикъл на звездите с по-малка маса, като собственото ни Слънце; космическото лъчение; експлозиите на масивни звезди; експлодиращи бели джуджета – бледи звезди, стотици пъти по-малки от Слънцето.

По-наблюдателните от вас ще забележат, че таблицата не е съвсем пълна. От нея са махнати елементите, които имат много кратък живот или нямат стабилни изотопи, с цел опростяване на представянето.

Както изглежда, ние наистина сме звезден прах!


Източник и снимка: blog.sdss.org

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори