Умна татуировка в помощ на диабетиците


Тази временна татуировка, под формата на лепенка, следи нивата на глюкозата в кръвта. При това напълно безболезнено и със същата точност!

Миниатюрното гъвкаво устройство е разработено от учени от Калифорнийския университет и макар засега да е прототип, то е вълнуващ напредък.

Стойността на една такава татуировка е само няколко цента и издържа един ден. Освен това елиминира нуждата от убождане и вземане на капка кръв, както понастоящем болните от диабет следят нивата на глюкозата си.

Умната татуировка постига това, като извлича глюкоза от течността между кожните клетки. Тя има текстилни електроди, през които протича много слаб електрически ток за 10 минути. Електрическият ток въздейства на натриевите йони, съдържащи с междуклетъчната течност и преносители на глюкоза и ги привлича към сензорите на татуировката. Потребителят ѝ не усеща нищо, освен може би леко изтръпване на кожата за около 10 секунди.

Лепенката е прототип, но вече успешно е изпробвана върху хора и се работи както по комерсиалната ѝ разработка, така и по обогатяването ѝ с допълнителни функции – например да следи и други телесни показатели или да може направо да доставя медикаменти. Освен това и изглежда добре и ненатрапчиво.

85117_web

По-бързото навлизане на умни медицински устройва и сензори като тази татуировка, бързо ще улесни и облекчи живота на милиони хора.

Източник: http://www.eurekalert.org/multimedia/pub/85117.php

Снимки: eurekalert

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори