Уикипедия стана на 15 години!


Световната, свободно достъпна енциклопедия Уикипедия днес е част от света, в който живеем. Дотолкова, че сме свикнали винаги да е наоколо, когато ни потрябва по-подробна информация за нещо. Но това не винаги е било така. Само до преди 15 години идеята, че ще има световна, безплатна, създавана от и за хората енциклопедия, щеше да предизвика учудване у повечето от нас и насмешка в издателите на Енциклопедия Британика. Колко много се е променил светът от тогава!

На днешната дата точно преди 15 години, през 2001 г., идеалистичната мечта за свободната световна енциклопедия става реалност и Уикипедия се ражда. Започнала скромно и само на английски език, днес варианти на енциклопедията са налични на над 300 езика, а броят на доброволците, постоянно допълващи и редактиращи я, е над 80 000!

Българското участие в Уикипедия започва относително скоро след пускането ѝ онлайн. В самият край на 2003 вече можехме да се похвалим с българска версия на Уикипедия,  в която понастоящем се извършват средно по 45 редакции на час,  а регулярно допълващите я автори са поне 250.

Пожелаваме на Уикипедия все така да се развива през идните години и да продължи да бъде един от ярките символи на това, колко много може да бъде постигнато, когато хората работят заедно, безкористно и с грижа за другия! От всички нас зависи!

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори