Удивително детайлно видео на NASA показва повърхността на астероида Бену


Астероидът Бену е отдалечен на около 160 милиона километра от Земята и представлява почти 500-метров каменист свят. Той е предмет на интерес от страна на NASA, която в рамките на мисията OSIRIS-REx изпрати апарат, способен да вземе и да върне обратно образци от повърхността на астероида. Апаратът пристигна почти в края на 2018 г. и още първите дни направи изненадващо откритие – на астероида в миналото е текла вода!

През последните 2 години повърхността на Бену бе подробно проучена  и въпреки сравнително малките си размери, това „парче скала“ се оказа интересен и разнообразен извънземен свят. Въз основа на направените изследвания учените от NASA създадоха кратък филм, който с удивителна детайлност показва повърхността и някои от по-интересните обекти на Бену.

Повече за Бену ще започнем да научаваме съвсем скоро, когато на него се спусне специален апарат. Той ще събере скални образци от повърхността, които ще бъдат докарани на Земята през 2023 г. Подобна мисия е първа по рода си и чрез нея учените се надяват да научат повече за най-ранните етапи от развитието на Слънчевата система.


Източник: NASA

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори