Увеличаването на възрастта за закупуване на тютюневи изделия до 22 години би могло да ограничи пристрастяването към никотина, сочи проучване


Резултатите от ново проучване кара учените да вярват, че правителствата в световен мащаб трябва да преразгледат стратегията си за контрол на тютюна, като се застъпят за съществена промяна на минималната законна възраст за закупуване на цигари. Те предлагат това да е поне  22 години или повече. Това предложение се основава на обширни изследвания, които разглеждат сложната връзка между възрастта, на която се започва да се пуши, пристрастяването към никотина и успеха на опитите за отказване.

Употребата на тютюн все още представлява значителен глобален здравен проблем, който води до огромен брой смъртни случаи годишно. Данните сочат, че над една пета от населението на света употребява тютюн, а разрушителното му въздействие се подчертава от факта, че тютюнът е причина за половината от всички смъртни случаи сред потребителите му. Тютюнопушенето, особено при хората под 50-годишна възраст, увеличава пет пъти вероятността от развитие на сърдечносъдови заболявания в сравнение с непушачите. Тази тревожна ситуация стимулира изследователите да проучат нови тактики за справяне с кризата.

Едно от ключовите открития на това проучване е комплексното въздействие, което възрастта на започване на пушенето оказва върху зависимостта на индивида от никотина. Изследването, проведено в японска клиника за отказване от тютюнопушене, разделя пушачите на две групи в зависимост от това дали са започнали да пушат преди 20-годишна възраст (ранни пушачи) или на 20 години или по-късно (късни пушачи). Ранните пушачи показват значително по-голяма зависимост от никотина, пушат повече цигари на ден и изпитват по-големи трудности при отказването в сравнение с късните пушачи.

Сред рано започналите пушачи се наблюдават значителни пречки по пътя към спиране на тютюнопушенето. Обезпокоително е, че шансовете за успешно спиране на тютюнопушенето при лицата, които са започнали да пушат в ранна възраст, са с около 30 % по-ниски от тези, които са започнали по-късно, дори когато се контролират фактори като пол, възраст при посещението в клиниката и помощ при отказването.

Проучването е убедителен аргумент в полза на повишаването на законоустановената възраст за закупуване на тютюневи изделия на 22 години или повече. Тази промяна в политиката може да има значителни последици, като намали не само никотиновата зависимост, но и по-широките опасности за здравето, свързани с употребата на тютюн.


Източник: https://esc365.escardio.org/presentation/269673

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори