Дали това са първите открити тъмни звезди?


Екип от астрофизици, използващи космическия телескоп „Джеймс Уеб“ (JWST), е открил три ярки обекта, които може да са „тъмни звезди„. За разлика от обикновените звезди, които се захранват от термоядрен синтез, тъмните звезди са теоретични обекти, които се захранват от анихилиращи се частици тъмна материя. Ако новото откритие се потвърди, тези масивни и ярки тъмни звезди биха могли да бъдат ключът към разбирането на тъмната материя — една от най-големите загадки във физиката.

Тъмната материя съставлява около 25 % от Вселената, но истинската ѝ природа засега остава неразгадаема за учените. Те смятат, че тя се състои от нов тип елементарни частици, вероятно слабо взаимодействащи масивни частици (WIMP). Идентифицирането на свръхмасивни тъмни звезди предлага потенциал да се научи повече за тъмната материя въз основа на наблюдаваните им свойства.

Последващите наблюдения с помощта на спектроскопските възможности на JWST биха могли да осигурят допълнителни доказателства, за да се потвърди дали тези кандидат-обекти наистина са тъмни звезди.

Забележително е, че само една тъмна звезда може да излъчва достатъчно светлина, за да съперничи на цяла галактика от нормални звезди. Теоретично тъмните звезди могат да достигнат маса, няколко милиона пъти по-голяма от тази на нашето Слънце и да са до 10 милиарда пъти по-ярки. По-нататъшното изследване и потвърждаване на тъмните звезди може да разкрие дълбоки прозрения за загадъчния свят на тъмната материя.


Източник: Proceedings of the National Academy of Sciences

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори