Кое е в основата на всичко „тъмно“ у човека? Учените вече имат представа.


Психопатия, нарцисизъм, макиавелизъм, егоизъм, садизъм, злоба – едни от най-лошите черти на човешката природа. И зад всички тях лежи общо ядро на „тъмнината“ у човека. Това сочи ново съвместно проучване на психолози от Германия и Дания.

В проучването си учените да определили движещата сила зад всичките ни най-тъмни импулси и са ѝ дали име – Тъмен фактор на личността. Наричан още D-фактор (от английската дума „Dark“ – тъмен), той лежи в основата на всичко лошо, което  сме способни да извършим. И учените за първи път могат да го измерят!

Психолозите са изходили от идеята, че така, както чрез поредица от познавателни тестове може да бъде измерен фактор на общата интелигентност, така би трябвало да може да бъде измерена и склонността на човек да извършва едни или други лоши действия. Според учените причината най-често може да се сведе до максимизирането на личната полза и поставянето на личните цели и интереси над всичко останало, без значение от вредата, която това може да донесе на околните.

В рамките на 4 отделни проучвания, обхващащи над 2 500 участника, учените са разработили тестове, съдържащи въпроси, целящи да измерят нивата на 9 отличителни тъмни черти у човека: егоизъм, макиавелизъм, морално освобождаване, нарцисизъм, психологическо право, психопатия, садизъм, корист и злоба.

Участниците в проучването са преминали през поредица въпроси, съдържащи различни „тъмни“ твърдения, като например: „Бих казал всичко, за да постигна целта си.“ или „Би ми харесало да причиня болка на другите.“

След получаване на всички отговори, учените са ги обработили с помощта на статистически анализ, допускайки че отделните тъмни черти имат пресечни точки, които в съвкупността си могат да извадят на „дневна светлина“ тъмното ядро у всеки един човек.

Горното изследване дава възможност по относително прост начин да се получи най-малкото обща представа как би реагирал даден човек в една или друга ситуация, особено при такива, стимулиращи проявата на поведение, което може да е във вреда за околните.

Любопитно ли е ви е колко тъмни можете да бъдете вие? Не се чудете повече, просто посетете онлайн версията на теста (на англ. език), отговорете честно на въпросите и вижте резултатите си. Може би ще ви изненадат…


Източник: Psychological Review

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори