Трима души свързаха мозъците си!


Учени от от Вашингтонския университет и университета Карнеги Мелън демонстрираха технология, сякаш излязла от научно-фантастичен филм. Те свързаха мозъците на 3 души, които мълчаливо общуваха за да решат поставена задача. Да, това е точно толкова странно, колкото звучи и учените считат, че един ден цели мрежи от хора ще могат да се свързват по подобен начин!

При проведените опити е използвана комбинация от електроенцефалография (ЕЕГ) и транскраниална магнитна стимулация (ТМС).

ЕЕГ се използва за записване на електрическите импулси при работата на мозъка, а ТМС – за възбуждане на определени части от мозъка чрез използване на магнитни полета.

В рамките на експеримента са участвали трима души – двама „изпращача“ и един „получател“. Всички те е трябвало да играят, подобна на „Тетрис“ игра, при която целта е плътно да се наредят падащи тухлички. Изпращачите са били в състояние единствено да виждат екрана на играта  и да преценят дали падащата тухличка трябва да се завърти или не. За да укажат ДА или НЕ, те е трябвало да погледнат в 1 от 2 светлини, трептящи с различна честота. Чрез ЕГГ сигналите им са записани и изпратени към получателя. Той от своя страна не може да вижда екрана, но може да управлява играта, а на главата му има поставена „шапка“ чрез която ТМС машината може така да възбуди мозъка му, че той да „види“ определен проблясък. На база на този зрителен феномен, известен като фосфен, получателя взема решение и изпълнява едно или друго действие.

Резултатите от този първи опит са впечатляващо високи. Средното ниво на точност, постигнато след опитите с пет групи, като описаната по-горе, е над 81%.

Макар понастоящем системата да е пределно проста и предаваната информация да е само 1 „бит“ (или проблясък), учените са на мнение, че  в бъдеще тази технология може да бъде подобрена и разширена така, че да обхване голям брой хора…


Източник: arXiv

Снимка:  Mingrui Xia, Jinhui Wang, Yong He

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори