Триизмерна карта на човешкия геном


През 2003 г. учените направиха епохална стъпка по пътя към по-пълното разбиране на начина, по който са устроени и работят телата ни. Те съставиха първата пълна карта на човешкия геном. А сега, само 15 години по-късно, те са готови да придадат трето измерение на тази карта!

Учени от Университета на Илинойс публикуваха ново изследване, в което описват техника, чрез която може да се създаде 3D карта на човешкия геном. Чрез нея ще може да се види точното разположение на всяка двойка от ДНК спрямо ядрените структури на клетката. Подобна карта може да се окаже изключително полезна, защото чрез нея може да се научи много повече за функцията и работата на всяка двойка от ДНК.

Тези изследователи са разработили техника на картиране, която наричат тирамидно сигнално усилване (TSA-Seq). Тирамидът е молекула, която след като се освободи от специален ензим, поставен около определени ядрени структури, маркира всяка близко разположена  ДНК. Колкото по-близък е един ген до тези тези структури, толкова по-ясно е маркирането.

Техниката е все още в начален стадий на разработка, но усъвършенстването ѝ, за пореден път ще доведе до качествен скок в опознаването на собствените ни тела.


Източник: Journal of Cell Biology

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори