За първи път транссексуална жена бе способна да кърми бебе


30-годишна транссексуална жена е първата, способна да кърми бебе.

Това е първият официално документиран подобен случай. Преди да стане способна да кърми, жената е преминала през 3 и половина месечни процедури, при което е третирана с хормони, лекарство против гадене и стимулация на гърдите.

Преди да пристъпи към процедурите, довели до способността да кърми, жената в продължение на няколко години е била на хормонално лечение, засилващо женските физиологични особености. В резултат на това тя  е развила напълно оформени гърди, които впоследствие са били способни да произведат кърма.

Процедурите, довели до появата на кърма, са включвали приемането на нарастващи дози от хормоните естроген, прогестерон и спиронолактон. Към тях жената е приемала и лекарството домперидон, съдържащо хормона пролактин, който стимулира производството на кърма. Интересен факт е, че това лекарство в САЩ се продава против гадене. Към горните процедури жената е използвала и помпа за кърма с цел допълнително стимулиране на гърдите.

Така описаната комбинация от различни процедури е довела по отделянето на отделни капки кърма след около месец. Три месеца по-късно количеството вече е нараснало до 227 гр. Жената е кърмила бебе в продължение на 6 седмици, под наблюдението на педиатър, който е потвърдил, че то се развива здраво и нормално. След това към кърмата е добавено и адаптирано мляко, тъй като нуждите на бебето вече са превишавали количеството, което организма на жената е бил способен да произведе.

Тъй като това е първи документиран подобен случай, ще са нужни още наблюдения и време, за да стане ясно дали има някакви неизвестни рискови фактори. Ако всичко се окаже в рамките на нормалното, постижението може да се окаже полезно не само за транссексуалните, но и за обикновени жени, които имат проблем с осигуряването на кърма.


Източник: Transgender Health

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори