Първа двойна трансплантация на ръце и рамене


Исландец претърпя първата в света двойна трансплантация на ръце и рамене, повече от 2 десетилетия след ампутацията им.

През 1998 г. Феликс Гретарсон, тогава 26-годишен електротехник, претърпява тежък инцидент по време на работа, при който през тялото му минават 11 000 волта. Те причиняват тежки изгаряния, той пада на ледената земя, което води до още вътрешни травми и счупвания. Мъжът изпада в тримесечна кома, по време на която се налага да бъдат ампутирани и двете му ръце. Но сега, 22 години по-късно, той отново има шансове за нормален живот, след като се подложи на уникална трансплантация на ръце и рамене!

Подготовката за операцията включва общо около 50 души, а самата тя е проведена от 4 екипа хирурзи, в болницата Edouard Herriot в Лион, Франция, за около 14 часа.

Операцията засега изглежда успешна, вече почти 2 седмици след провеждането ѝ, но лекарите са умерено оптимистични. Те считат, че изгледите за постигане на подвижност на дясната ръка са по-добри, отколкото на лявата, която е изисквала и пълна реконструкция на рамото на пациента.

Зад успешното провеждане на операцията стои Жан-Мишел Дюбернар – известно име в света на хирургията, прочут извършването на първата трансплантация на лице през 2005 г. и преди това с първата трансплантация на ръка изобщо.

Планирането на операцията е започнало още през 2010 г., когато е създаден медицинския протокол за провеждането ѝ.


Източник: www.chu-lyon.fr

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори