Бактерии произвеждат ток в червата


В стомасите може и да не пърхат пеперуди, въпреки популярния израз, но в червата ни със сигурност… се произвежда електричество!

Учени от Калифорнийския университет обявиха, че са открили вид бактерия, обитаваща човешките (и на други бозайници) черва, която може да произвежда електричество.

Електрогенните – т.е. генериращи електричество – бактерии не са непознати на учените. Но досега те бяха откривани на отдалечение от нас места, като например на дъното на дълбоко езеро или море. Учените дори нямаха представа, че такива бактерии мога да бъдат открити и на места като загниващи растения или в бозайници (особено в селскостопански животни).

Учените са изследвали бактерия от вида Listeria monocytogenes. Този вид понякога предизвиква болестта листериоза – вид отравяне на кръвта -, която е особено опасна за хора със слаба имунна система, особено за бременните и кърмачетата. Сравнително голяма част от случаите на листериоза са с летален край.

В рамките на изследването култура от тази бактерия е поставена в електрохимическа камера, където с помощта на електрод е установено, че бактериите са генерирали ток.

Обичайно бактериите в организма получават енергия, използвайки кислорода. Но в червата нивата на кислород са по-ниски. Поради тази причина учените считат, че причината Listeria monocytogenes да генерира електрически ток, е  че това просто е „резервен генератор“, чрез който бактериите си осигуряват енергия за протичането на основните жизнени процеси.


Източник: Nature

Снимка: Credit: Amy Cao graphic. Copyright UC Berkeley.

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори