Този изкуствен интелект може да победи на шах почти всеки човек… само след 72 часа обучение!


Британски компютърен учен създаде нов тип изкуствен интелект (ИИ), който може да достигне гросмайсторско ниво в шаха само след 72 часа обучение.

Компютрите отдавна могат да победят човека на шах – още от 1997, когато суперкомпютъра Deep Blue, създаден от компанията IBM, победи Гари Каспаров. Но досега тяхното превъзходство се състоеше в грубата сила на изчислителните им възможности – след всеки ход от страна на човека, те преравят обширна база данни с вече играни партии и избират най-добрия отговор със скорост, която просто е непостижима за човека.

Новият ИИ обаче е различен. Наречен Жираф, той е изграден на база симулирането на неврални мрежи, като по този начин наподобява в голяма степен начина, по който мислят хората.

Вместо да изучава милиони възможни ходове като предшествениците си, Жираф е способен да „мисли“ интуитивно, изхождайки от вече наученото, след като е запознат с правилата на играта изиграл определен брой партии. След всеки ход от страна на човекът, ИИ стеснява броя на възможните действия и след това „размишлява“ върху най-обещаващите от тях. При избора на ход ИИ се опира на това, което вече е научил и изпробвал – съвсем като човек.

Към момента Жираф не е съвсем завършен ИИ и има своите недостатъци. Така например, времето му за реакция е по-бавно отколкото това на традиционните компютърни шах програми. Създателят му обаче посочва, че има множество възможности за усъвършенстване, а и основната му цел е да създаде ИИ с акцент върху по-умното мислене, а не само върху грубата изчислителна мощ.

Източник: http://www.technologyreview.com/view/541276/deep-learning-machine-teaches-itself-chess-in-72-hours-plays-at-international-master/

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори