Това създание яде камъни!


Дървопробивачите (наричани понякога и корабни червеи), са мекотели, родственици на мидите, които са специално пригодени да пробиват дървесина и да се хранят с нея (също и с микроводорасли). Те са едни от основните вредители на подводните дървени конструкции, изградени от хората. Но един нов вид има диета, която е твърде необичайна. Представителите на този вид се хранят… с камъни!

Видът Lithoredo abatanica е открит на дъното на река във Филипините. Подобно на другите дървопробивачи и в неговите хриле живеят бактерии, улесняващи усвояването на твърдите дървесни частици, чрез отделяне определени ензими и други помощни вещества. Но необичайният хранителен режим на L. abatanica е пълна загадка за учените.

За първи път информация за това мекотело се появява преди няколко години, по време на експедиция, организирана от Френския национален музей по естествена история.

Учените все още нямат яснота по въпроса какво точно успяват да извлекат от камъните необичайните животни.

Една от възможностите е малките песъчинки да се използват за смилане на планктон и други животни.

Другата възможност, е, че по непознат за науката начин дървопробивачите (може би е е по-добре да ги назоват каменоядци?) успяват да извлекат хранителни вещества директно от камъните. Това не е невъзможно – учените вече са обърнали внимание, че хрилете им са много по-големи от тези на другите видове дървопробивачи, което може би загатва, че колониите бактерии в тях са от изключителна важност за създанието.

Бъдещи изследвания без съмнение ще разкрият и тази загадка. А междувременно природата със сигурност ще ни поднесе и много други!


Източник: Proceedings of the Royal Society B.

Снимки: Marvin A. Altamia and Reuben Shipway

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори