Технологичните модификации ще ни позволят да подобрим телата си


Живеем в зората на технологична ера, в която сякаш всичко е възможно! Технологичният напредък през последните години постави началото на възможности за модификации на телата ни, които може да са следваща еволюционна стъпка в развитието на човека. Очни импланти, части от тялото, създадени с помощта на 3D принтер, сензори за улавяне и предаване на мозъчни вълни – възможностите са безгранични!

В немалко отношения ние вече сме поели по този път – всеки с контактни лещи или слухов апарат, вече е претърпял своята първа и скромна телесна модификация.

Но това е само началото! В началото на тази година, холандски хирурзи успешно замениха голяма част от черепа на жена, с резервна, създадена с помощта на медицински 3D принтер. Отпечатването на кости чрез тази технология също вече е възможно – може би не е далеч времето, в което ще можем да си поръчаме подобрени крайници…

Стареенето също скоро може да се окаже обратим процес. По-рано тази година американски учени демонстрираха, че преливането на кръв от по-млада мишка в по-стара води до подобряване на познавателните функции на мозъка. Ако техниката действа и при хората, може да доведе до ефективно удължаване на човешкия живот.

Някои от технологичните добавки пък могат да разширят обхвата на сетивата ни. Наскоро учени обявиха технология, позволяваща създаване на контактни лещи с вграден режим на нощно виждане. Макар и по-груба форма, разработки като очилата за разширена реалност на Google вече са комерсиално достъпни в някои страни по света. За отбелязване е и фактът, че вече са налични за закупуване и първите бионични очи. Наречени Argus II, те представляват система от имплант, свързан към оптичния нерв, очила и преносимо устройство, което се грижи за обработката на постъпилата визуална информация.

Дори по-обикновени устройства като т.нар Action камери, които са в състояние да записват почти всеки миг от живота ни, също постепенно променят навиците ни… С тях освен стотици хиляди ентусиасти по света, вече не на едно и две места са екипирани и различни сили на реда или спасителни служби…

Други устройства като ушните импланти ВАНА 4, са на практика незабележими, понеже са имплантирани под кожата и използват магнити за връзка звуков процесор, който да обработва сигналите. Но подобна технология може да бъде надградена за постигане на дори по-фантастични резултати.

Вече реално съществуващи импланти, които сякаш са излезли от научно-фантастичен филм! Пример е  първата създадена система, чрез която сигналите от безжичните мрежи в околността се превръщат в магнитно поле, което се предава на имплант поставен в пръстта на носещия го и така той осезаемо може да усети сигналите – едно напълно ново сетиво! Тук дори не става дума за това, дали то е необходимо или, важното е, че ние вече ИМАМЕ силата да създаваме нещо, с което да надбягаме собствената си еволюция!

Стигайки до почти фантастичните постижения, не може да не споменем вече наличната на пазара „шапка“ на компанията Еmotiv, която поставена на главата на носещия я…, му дава възможност само със силата на мисълта си да контролира инвалидна количка! Представете си приложенията на подобна технология, изнесени извън това да помагат на най-нуждаещите се! За незапознат човек такъв свят би изглеждал населен с богоподобни хора, които взаимодействат със средата около себе си само със силата на мисълта!

Вече съществуват и първите микро-импланти, които могат да бъдат поставени в телата ни и при силна болка, към тях безжично се подава сигнал, а те от своя страна изпращат импулси в тялото, с които болката бива намалена.

Всичко изброено по-горе е само частица от плодовете на научно-техническия прогрес, който е възможен заради неуморната и всеотдайна работа на учените по света! Някога Артър Кларк бе казал „Всяка достатъчно напреднала технология е неразличима от магия.“. За да не стигаме до там, че в заблудата си да си мислим, че живеем в магичен свят, не е ли по-добре да се опитаме да го опознаем, разберем и подобрим? Аз лично мисля, че да!

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори