Ето защо котките не нападат онези, които се държат лошо със собствениците им


Ако по някакъв начин се държите лошо със собственик на куче и ако то е наблизо, по всяка вероятност бързо ще осъзнаете, че сте допуснали грешка. Но ако вместо куче има котка, в повечето случаи тя сякаш дори няма да обърне внимание на това. Едно ново изследване, проведено от японски учени, показва как се различават поведенческите реакции на кучета и котки по отношение на чужди хора, които не се държат добре със собствениците им и дава основата за разбирането на тези различия.

В рамките на експеримента, кучета и котки наблюдават как собственикът им се опитва да отвори кутия, а от двете му страни има чужди хора. В даден момент той се обръща за помощ последователно към всеки от тях. Единият седи безучастни и не му помага по никакъв начин, а другия откликва и му помага да отвори кутията.

На следващ етап и двамата непознати предлагат на животните някакво лакомство. И тук започват различията.

Кучетата ясно изразено избягват да вземат храна от човека, отказал да помогне на собственика им, като в преобладаващата част от случаите избират онзи, който му е помогнал.

Котките, от друга страна, изглежда не обръщат внимание на това, от кой от двамата вземат храна. Изборът им изглежда напълно произволен. За тях… храната си е храна и няма значение от кой идва, стига да я има.

Това прави ли ги… безразлични или незагрижени към собствениците им? Не съвсем. Да бъдат определени като такива, би било нищо повече от типична форма на антропоморфизъм и склонност да приписваме на животните чисто човешки качества.

Вместо това, учените считат, че тези разлики вероятно са еволюционно обусловени.

Кучетата произхождат от силно социални животни, живеещи в глутници със строга йерархия, където взаимопомощта е ключова за оцеляването на групата. Също така, те са опитомени много по-отдавна, което вероятно е засилило поначало съществуващата им склонност да разчитат и придават значение на взаимопомощ.

Котките, от друга страна, произхождат от животни, които са предимно самостоятелни и нямат опит с подобни по-сложни и динамични взаимоотношения. Освен това, в исторически план, те са опитомени по-скоро от кучетата и общото им време с хората е по-малко.

Поради тези причини учените смятат, че не може да се каже, че котките са безразлични към това, какво се случва на собствениците им. Най-вероятното обяснение е, че на тях просто им липсва способността да направят ясна разлика между единия и другия тип поведение.


Източник: Chijiiwa, H., Takagi, S., Arahori, M., Anderson, J.R., Fujita, K.,& Kuroshima, H.(2021). Cats (Felis catus) show no avoidance of people who behave negatively to their owner.Animal Behavior and Cognition, 8(1), 2335. https://doi.org/10.26451/abc.08.01.03.2021

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори