Тези растения използват… мравки за опрашване!


Австралийски учени отриха вид растение, способно да използва мравките за опрашване. Това е първият подобен случай, известен на науката, поне засега.

Мравките обикновено са нежелан гост в цветовете на растенията, защото телата им отделят течност с антимикробно действие, която разрушава тичинковия прашец. За растенията те са нищо повече от крадец на нектар, чиято агресивност възпрепятства полезните за опрашване насекоми да свършат работата си.

Един вид храст в Западна Австралия, спадащ към семейство Conospermum (известни още като димни храсти, заради сините си цветове, които отдалеч наподобяват дим) обаче е намерил начин да се възползва от неканените гости по цветовете си. Ве развил тичинков прашец, чиято биохимия му позволява да неутрализира действието на антимикробната течност на мравките.

Това е първият известен случай, в който растение е еволюирало по начин, позволяващ му да използва мравките за опрашване.

Любопитен допълнителен факт е, че пригаждайки се към мравките, растението не е престанало да използва и обичайните си опрашители – пчелите. По този начин то увеличава шансовете си за опрашване, като не зависи само от един вид.


Източник: Annals of Botany, mcaa058, https://doi.org/10.1093/aob/mcaa058

Снимка: Poyt448 Peter Woodard

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори