Тези бактерии създават истински живи „кристали“!


Организми като бозайниците, птиците, рибите, насекомите често образуват големи групи, водени от стадни инстинкти. Но сега учени от Университета Рокфелер за първи път откриха, че подобно поведение може да е присъщо и на бактериите!

150406_Libchaber_Thiovulum

Thiovulum majus е малка, хранеща със сяра, живееща в блатата бактерия. Тя е един от най-бързо движещите се организми спрямо размера на тялото си. Придвижвайки се чрез бързо завъртане около себе си, за една секунда тя успява да измине до 60 дължини на тялото си. Въртеливото вдижение помага бактериите да завихрят водата около себе си и по този начин да привличат повече хранителни вещества.

Учените са открили, че множество от тези бактерии могат да се самоорганизират в двуизмерна решетка  с кристалоподобна структура. Това е първия подобен случай, в който се наблюдава спонтанно организиране на бактерии в подобна сложна структура.

Въпреки че, подредбата на бактериите напомня кристална решетка, създадената от тях структура е много динамична. Тя постоянно променя формата и големината, в зависимост от действията на отделните изграждащи я бактерии.

libchaber_s4_animated

Източник: http://newswire.rockefeller.edu/2015/04/06/under-the-microscope-strong-swimming-swamp-bacteria-spontaneously-organize-into-crystals/

Снимки: Rockefeller University

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори