Здравните и хранителни твърдения на повечето продукти за кърмачета не са научно обосновани, сочи ново проучване


Според ново глобално проучване в преобладаващата си част зад здравните и хранителните твърдения на продуктите за кърмачета не стои никаква сериозна научна основа.

Проучването обхваща продукти, предлагащи се в 15 страни  и твърденията на компаниите-производители относно потенциалните ползи от тях за развитието на мозъка, имунитета и растежа на кърмачетата, както и в каква степен тези твърдения са подкрепени от валидни научни доказателства.

Идентифицирани са 757 детски храни, всяка от които има средно по две претенции за полезността си. Сред най-често срещаните твърдения са: подпомагане на развитието на мозъка/очите/нервната система; укрепване/поддържане на здрава имунна система и подпомагане на растежа и развитието.

Оказва се, че само за 26% от всички продукти има предоставени научни референции, които да са в подкрепа на твърденията. Нещо повече – в рамките на тези 26%, само за половината продукти в референциите има резултати от реални клинични изпитания. Всички останали се задоволяват с рецензии, становища или други видове изследвания, включително проучвания върху животни.

Изследователите изтъкват, че липсата на прозрачност е обезпокоителна, тъй като здравните и хранителните претенции за продукти за кърмачета могат да увеличат субективно възприеманите предимства тези продукти и по този начин да подкопаят полезността на кърменето.  Според тях властите трябва да предприемат действия, за да защитят бебетата и родителите от търговските интереси.


Източник: Cheung K Y, Petrou L, Helfer B, Porubayeva E, Dolgikh E, Ali S et al. Health and nutrition claims for infant formula: international cross sectional survey doi:10.1136/bmj-2022-071075

Снимка: ParentingPatch

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори