Тази планета има три слънца!


В своят разказ „Падането на нощта“, Айзък Азимов описва свят, който има 6 слънца и заради тях хилядолетия наред на планетата е вечен ден. Е, както се оказва, това не е толкова далеч от истината, колкото сме склонни да си мислим! Астрономи откриха гигантска планета, която има 3 слънца – първа по рода си!

g20u0oml4qnft9x9qsgx

Отдалечена на над 340 светлинни години от Земята, планетата HD 131399Ab е странен свят. Там годината трае над 500 земни години, а всеки ден има по 3 изгрева и залеза!

Досега астрономите не допускаха, че е възможно да съществува подобен свят. Те считаха, че при повече от 2 слънца, гравитационните сили биха направили орбитата на планетата силно нестабилна и тя не би просъществувала дълго. Но, както се оказва, космосът винаги е готов да ни поднесе изненади!

HD 131399Ab е газов гигант и е около 4 пъти по-тежък от Юпитер, с атмосфера, съдържаща вода и метан.

Най-интересната част от цикъла на ден и нощ, е когато залеза на едно от слънцата съвпада с изгрева на друго. Когато това настъпни на HD 131399Ab се установява безкраен ден, който трае… 140 земни години! Истински извънземен свят!

Само по себе е постижение и това, че астрономите са успели да направят директна снимка на далечната планета. Директното заснемане на извънслънчева планета все още е много рядко постижимо, поради огромните разстояния до тези обекти.


Източник: http://science.sciencemag.org.sci-hub.bz

Снимки: ESO/K. Wagner et al.; ESO/L. Calçada

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори