Тази планета е по-ярка от всяка друга, откривана досега!


Астрономи обявиха за откриването на необичайна извънслънчева планета (екзопланета), която е най-ярката, откривана някога. Наречена LTT9779 b, тя е с размерите на Нептун и отразява изумителните 80 % от светлината, която получава от близката си звезда!

Планетата се намира на около 260 светлинни години от Земята и завършва една обиколка около своята подобна на Слънцето звезда само за 19 часа.

Учените са установили, че високото албедо (отражателна способност) на планетата се дължи на състава на облаците в атмосферата ѝ, които са съставени главно от силикати и титанат — сол, съдържаща титан. Под въздействието на температурата, надвишаваща 2000 ºС, на планетата вероятно има дъждове от титан — наистина напълно извънземен свят!

Наличието на метални облаци обяснява и друг озадачаващ аспект на LTT9779 b — размера на планетата. Планетите със свръхкратък период на въртене около основната си звезда обикновено са или газови гиганти, много по-големи от Юпитер, или скалисти планети, не по-големи от Земята. Като по-малък газов гигант LTT9779 b противоречи на предишните очаквания, тъй като специалистите смятаха, че такива планети не могат да съществуват толкова близо до звездите си. Но в случая металните облаци действат като своеобразен щит, който отразява светлината и предпазва планетата.

Учените смятат, че все пак планетата вероятно е била по-голяма от Юпитер, когато се е формирала за първи път и оттогава е била разрушавана с течение на времето.

Досега най-ярката известна планета беше Венера, чието албедо е 75%.


Източник: Astronomy and Astrophysics

Снимка: ESA/Cheops

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори