Тази компютърна програма побеждава и най-добрите играчи на покер. Винаги!


Отдавна е ясно, че и най-добрите играчи на шах не могат да се мерят със съвременните компютри. Сега обаче превъзходството на машините е факт в още една област, доскоро запазена за хората – играта на покер.

Нова компютърна програма, наречена Цефей е истински майстор на играта Texas hold’em poker. Дори изправена срещу най-добрите играчи, тя никога не губи!

Специален алгоритъм прави Цефей способен да се учи от предходния си опит, като оценява степента, до която е претърпявал провали заради грешно взети решения. След това той интелигентно взема нови решения, които да му помогнат да избегне провал. Като част от самообучението му се е развила и сподобността да блъфира

Разбира се, в даден момент от играта компютъра също може да загуби – няма какво да стори срещу сляпата случайност на раздадените карти – но в дългосрочен план винаги печели.

Постижението е впечатляващо, дори повече от това да бъде добър на шах. При шахът и двамата играчи разполагат във всеки един момент с цялата информация за силите на противника. При игри като покера обаче това не е така. Там всяка от страните се изправя срещу голямо неизвествено – какви точно карти държи противника. Способността на Цефей да излиза всеки път победител в тази игра е меко казано впечатляваща.Ако се съмнявате… защо не опитате лично да го победите! Можете да го сторите на: http://poker.srv.ualberta.ca/Снимка: University of Alberta

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори