Тази бактерия живее по-добре… в космоса!


На Международната космическа станция има 48 различни вида бактерии, отглеждани в рамките на различни експерименти. Но един от видовете удивлява учените с необичаното си предпочитание за местообитание.

Бактерията от вида Bacillus safensis JPL-MERTA-8-2  е необичайна още със самото си откриване. Тя бе открита в космическия център Кенеди, върху един от марсоходите от мисията Mars Exploration. Но интересното не свършва с това. Оказва се, че тя расте с 60% по-добре в космическите условия на Международната космическа станция!

For-bacteria-life-in-space-is-better-than-on-Earth

Засега учените не могат да обяснят каква е причината за това. Гравитацията е най-очевидната разлика между Земята и станцията, но при размерите на бактериите тя няма такова осезателно влияние върху живота им, каквото има върху организмите от макро света.

Останалите 47 вида бактерии не показват предпочитанията на B. safensis, но също така и не изглежда по някакъв начин да страдат от космическото си пътешествие 400 км. над Земята.

Интересна и напълно реална възможност е B. safensis да е вече на Марс, занесена от някой от марсоходите. Макар всички подобни апарати да минават щателно почистване, няма как да се гарантира на 100%, че са чисти от всяка една бактерия.

Учените в момента извършват генно декодиране на ДНК на бактерията, в опит да разгадаят причината за предпочитаната от нея среда за живот.

Източник: https://peerj.com/articles/1842/

Снимка: Alex Alexiev/UC Davis

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори