Нов начин за устойчиво съхранение на въглероден диоксид


Компаниите Heirloom, CarbonCure Technologies и Central Concrete обединиха усилия за разработката и първата демонстрация на система, използваща технология за извличане на въглероден диоксид (CO2) от атмосферата и превръщането му в „зелен бетон“ за строителството на сгради.

За улавянето на CO2 се използва калциев хидроксид (Ca(OH)₂), което е последвано от превръщането му в калциев карбонат (CaCO₃). Той от своя страна се смесва с вода и се добавя като съставка за бетонни смеси.

По този начин  се подсигурява трайно съхранение на CO2 в бетона, където може да остане заключен за периоди от хиляди години, дори когато бетонът бъде разрушен. В този демонстрационен проект са използвани едва 38 kg уловен CO2, но той показва потенциала на технологията, с която Heirloom се надява да премахне 1 милиард тона от парниковия газ от атмосферата до 2035 г.

На фона на очакванията строителната индустрия да се удвои до 2060 г., подобна технология може да се окаже важна стъпка към постигането на климатичните цели.


Източник и снимка: Heirloom

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори