Сърце-върху-чип ускорява тестовете на нови лекарства


Биоинженери създадоха сърце-върху-чип, за да направят възможни по-бързи и точни тестове на нови лекарства.

Учени от Калифорнийският университет създадоха мрежа от пулсиращи сърдечни мускулни клетки, положени върху силициев чип. Устройството ефективно пресъздава човешка сърдечна тъкан и вече е демонстрирано като надеждно средство за тестове на нови лекарства за лечение на сърдечно-съдови заболявания.

heart-on-a-chip

Този орган-върху-чип представлява ключова крачка към разработката на по-точни и бързи методи за тестване токсичността на лекарствата. Крайната цел е този метод да замени използването на животни при подобни тестове.

В голяма част от случаите тестовете с животни не дават достатъчно бързи и надеждни резултати. Много често това се дължи на фундаменталните разлики между биологията на различните видове.

Сърдечните клетки в новото устройство са получени от човешки индуцирани плурипотентни стволови клетки. Тези стволови клетки могат да бъдат препрограмирани и да се превърнат в различен тип тъкани, според необходимостта.

Триизмерната структура на сърцето-върху-чип пресъздава  тази на истинско сърце, а сърдечните клетки поддържат свой собствен пулс от 55-80 удара в минута.

Изследователите са тествали „сърцето“, като са го подложили под въздействието на 4 добре познати медикамента, използвани при лечението на сърдечно-съдови заболявания: isoproterenol, E-4031, verapamil и metoprolol. Разликата в сърдечния ритъм е използвана като показател за въздействието на лекарствата.

https://www.youtube.com/watch?v=rSVjPBHe1dQ

При необходимост, е възможно и сърцето-върху-чип да бъде променено така, че да пресъздава определено генетично заболяване или дори да отговаря на точно определен човек.

Учените в момента проучват и възможността да свържат тази система с други вече пресъздадени органи върху чип, като например черен дроб.Източник: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-03/uoc–bph030615.php

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори