Учени превърнаха листа от спанак… в туптяща човешка сърдечна тъкан!


В поредна демонстрация на чудесата на съвременната медицина, учени от Уорчестърския политехнически институт използваха листа от спанак, за да създадат човешка сърдечна тъкан. Удивителното постижение е част от усилията да се намерят нови начини да се задоволят нуждите от органи за трансплантиране.

Едно от най-големите предизвикателства при създаването на органи и тъкани в лабораторни условия, е създаването на мрежата от кръвоносни съдове. А когато става дума за капиляри, които са широки най-много 10 микрометра, задачата е още по-трудна.

За решат това предизвикателство, учените са използвали листа от спанак, които в себе си вече съдържат фина мрежа от „кръвоносни съдове“ – фините каналчета във всеки лист. Поетапно от листата са отстранени растителните клетки, докато не е останало нищо друго, освен фината целулозна структура, която държи целия лист. След това „скелето“ от целулоза е било използвано като основа към която са прикрепени живи човешки сърдечни клетки, а фините каналчета са играли ролята на кръвоносни съдове.

Целулозата е подходяща за лабораторно отглеждане на тъкани, защото е съвместима с жива тъкан, а и е лесно достъпен и евтин материал.

Бъдещото развитие на тази технология може да помогне за осигуряване на транспланти на сърдечна тъкан, които са необходими на пациенти, чиято сърдечна тъкан е увредена и не може да се съкращава и отпуска (напр. след сърдечен удар).


Източник: www.sciencedirect.com

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори