Създадоха 100% ефикасна ваксина срещу Ебола!


Изследователи разработиха първата 100% ефикасна ваксина срещу Ебола!

Ваксината пристига 2 години след епидемията от Ебола, започнала в Гвинея през 2014 г. За щастие епидемията беше овладяна дори без ваксина, но съществуването ѝ сега ще направи възможно спирането на бъдещи подобни епидемии още в самото начало.

Новата ваксина е позната под името rVSV-EBOV и е изпробвана върху хиляди доброволци в Западна Африка. От нея вече има запас от над 300 000 дози, които да бъдат на разположение при нужда.

Почти 6000 души са изпробвали ваксината и от тях нито нито един не е развил Ебола в рамките на 10 дни. За същият период в друга подобна група, която не е получавала rVSV-EBOV, са се появили над 20 заболели.

Важно е да се отбележи, че rVSV-EBOV е 100% ефикасна срещу един от няколкото щама Ебола, най-често причиняващ болестта. Също така някои от получилите ваксините са се оплакали от главоболие и болки в ставите. Но въпреки това, самото съществуване на rVSV-EBOV толкова скоро след смъртоносната епидемия е впечатляващо медицинско постижение!

Учените считат, че до края на 2017 г. ще бъдат проведени и всички допълнителни изследвания, които да установят наличието на потенциални нежелани ефекти на ваксината при рискови групи, като например серопозитивни или деца.


Източник: www.thelancet.com

Снимка: WHO/S. Hawkey

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори