Създадоха робот, който може… да „ражда“свои „бебета“


Хората, страхуващи се от бъдеще, в което машините превземат света, може да увеличат страховете си с още една степен – учени от Кеймбридж и Цюрих създадоха робот, който може да си има свои „бебета“.

В експериментът ролята на майка се играе от ръка-робот, която може да създава малки роботи от блокчета, съдържащи моторчета – нейните „деца“.

Ръката създава определена комбинация от блокчета, задейства моторчетата и пуска новосъздаденото „дете“ да се движи. Роботът засича колко далеч е стигнало творението му и се опитва да създаде ново, като активно се учи от грешките си с предишното „дете“ и взема от него добрите решения.

Целият този процес се осъществява без никаква човешка намеса.

Учените обясняват, че обикновено роботите се програмират, за да вършат само едно-единствено действие. В конкретният случай обаче, при програмирането на роботизираната ръка е използван генетичен алгоритъм, който прави всяка една операция различна и уникална.

Развитието на подобни технологии може да е много полезно в области, в които роботите трябва да работят без човешка намеса – например в отдалечени региони или при бедствия.

Източник: https://www.cam.ac.uk/research/news/on-the-origin-of-robot-species

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори